Hvad arbejder kunstterapeuter med? |
|
Kunstterapi i Danmark bruges på forskellige arbejdsområder og for forskellige målgrupper, som kan beskrives i fire overordnede klynger for overblikkets skyld. Oversigten her peger på de mest typiske træk ved den enkelte klynge, men beskriver hverken den enkelte kunstterapeuts arbejde eller specifikke kunstterapeutiske retninger. Klyngerne overlapper ofte hinanden i praksis, fordi mange kunstterapeuter og kunstterapeutiske retninger arbejder på tværs af flere af dem.
Psykoterapeutisk kunstterapi praktiseres mest i privat praksis og i psykiatrien. Denne form lægger vægt på den terapeutiske relation og samtale i forbindelse med de skabende udtryk - og på behandling af psykiske kriser og -lidelser og/eller på traumer og regulering af nervesystemet. Fokus kan være på at forstå, tolke, diagnosticere, bevidstgøre eller ændre ubevidste føle- sanse- adfærds- og tankemønstre, der kommer til udtryk i relationen og igennem klientens kunst.
Kunstbaseret eller æstetisk orienteret kunstterapi praktiseres blandt andet indenfor procesarbejde, mental sundhed, coaching og community art. Denne form arbejder ofte intermodalt, altså i bevægelse mellem kunstarterne og deltagernes kreative udtryk, og decentreret - dvs. ikke med udgangspunkt i et problem - men i den æstetiske og flertydige formgivningsproces og de udvidede ressourcer og muligheder, den åbner for deltagerne.
Pædagogisk kunstterapi praktiseres i privat praksis, i institutioner, på skoler, specialskoler og i andre uddannelsessammenhænge gennem musik, bevægelse, tegning, foto, teater, fortælling m.m. Fokus er på læring og udvikling af sociale, adfærdsmæssige, kognitive og emotionelle færdigheder og kompetencer. Formålet er at udvide deltagernes oplevelsesmuligheder og hjælpe dem til at finde egen vej til øget sundhed, mestring og trivsel.
Transpersonlig kunstterapi praktiseres i privat praksis, på private uddannelser og i spirituelle grupper. Denne tilgang har i arbejdet med kunst og de kreative processer ofte fokus på transformation og udvikling af bevidstheden gennem arbejde med energier, farver, symboler og arketyper og kontakt til iboende potentialer, selvhelbredende kræfter og det højere selv, det guddommelige - det der går ud over jeget.
“Det jeg er optaget af er samspillet mellem krop og psyke. Jeg oplever, at der bor så mange ressourcer, så meget visdom i kroppen, som kan bringes i spil i kunstterapien. Personligt synes jeg det er svært bare at stille mig op og male et billede. Det at kroppen kan hjælpe processen i gang - med at skabe et billede eller et andet kunstnerisk udtryk - det er en kæmpehjælp for mig, og det tror jeg det kan være for rigtig mange mennesker.”— Randi Friis Nielsen, kunstterapeut
|