Hvad er kunstterapi?


Mennesker over hele kloden har kommunikeret, udtrykt og helet sig selv og deres samfund gennem kunst og kreativitet i tusinder af år. Myter, folkedans og -musik, hulemalerier, shamanisme og religiøse og rituelle figurer er kendte eksempler.

Mange mennesker oplever, at når de udtrykker sig kreativt, har det en gavnlig virkning på deres indre tilstand og kan være en vej til udvikling gennem at opdage nye sider og kræfter i sig selv. Folk, der er i krise eller lider af psykisk sygdom, kan ofte udtrykke sig godt ved at tegne, digte, lave musik og skrive.

Kunstterapi er baseret på, at det at skabe og udtrykke sig gennem kunst kan fremme mental, psykisk og sjælelig sundhed og velvære. Kunst bevæger og inspirerer, og kan hjælpe os med at forstå os selv, se nuancer, opdage det ellers ukendte, skabe nyt og rumme og udtrykke vores oplevelser på en meningsfuld måde, vi kan dele med andre.

Kunstterapi rummer mangfoldige retninger og metoder til kommunikation, udvikling, læring, forandring og behandling gennem kreative og kunstneriske aktiviteter såsom historiefortælling, skrivning, musik, teater, maleri, poesi og dans.





Hvad arbejder kunstterapeuter med?


“Det jeg er optaget af er samspillet mellem krop og psyke. Jeg oplever, at der bor så mange ressourcer, så meget visdom i kroppen, som kan bringes i spil i kunstterapien. Personligt synes jeg det er svært bare at stille mig op og male et billede. Det at kroppen kan hjælpe processen i gang - med at skabe et billede eller et andet kunstnerisk udtryk - det er en kæmpehjælp for mig, og det tror jeg det kan være for rigtig mange mennesker.”

— Randi Friis Nielsen, kunstterapeut






Kunstterapi 

- udvikling og uddannelse -

fra 1940 til i dag













Kunstterapi -

udvikling og uddannelse -

fra 1940 til i dag













Kunstterapi har en lang international historie og et bredt teoretisk fundament. Kunstterapi begyndte at blive en professionel terapiform og et fag i 1940’ernes USA og England, og har siden udviklet sig sammen med de andre kreative terapier: musikterapi, dramaterapi, danseterapi, skriveterapi m.fl. 

Historisk har de mange forskellige former for kunstterapi fordelt sig i to overordnede grene, som mange kunstterapeuter i dag fletter sammen i deres arbejde. Den ene gren har stået for, at kreative processer eller kunstneriske udtryk i sig selv er terapeutiske, udviklende eller transformerende. Den anden gren har lagt vægt på, at de kreative udtryk også bør bevidstgøres, verbaliseres eller analyseres i en terapeutisk relation for at skabe forandring. 

Hvor den første grens kunstterapipraksis ofte har taget afsæt i filosofiske forståelser og teorier som æstetik og fænomenologi, har den anden grens praksis mest bygget på psykologiske, psykoterapeutiske og psyko-spirituelle teorier. 

Nogle kunstterapeutiske retninger har mest fokus på det visuelle udtryk såsom maleri og tegning, hvor andre er multimodale, integrerede eller intermodale og derfor arbejder med - og i bevægelse mellem - alle kunstarter og sanser. 

I Kunstterapeutforeningen.dk byder vi alle disse kunstterapeutiske retninger - og kombinationer heraf – velkomne, og repræsenterer en bred vifte af tilgange og metoder.    

I lande som USA, England og Tyskland udbydes der kunstterapeutiske universitetsuddannelser, og der er aktive forskningsmiljøer. Mens der i Danmark skrives et stigende antal ph.d- og masterafhandlinger og projektevalueringer, der er relevante for feltet, findes der endnu ingen universitetsuddannelse. 

Institut for Kunstterapi åbnede i 1988 som den første kunstterapeutiske uddannelse i Danmark. 

Senere kom flere til, herunder:

Kunstterapiuddannelsen på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense 

Expressive Arts Therapy uddannelsen ISIS (eksisterer ikke længere)

Kunstterapiuddannelse i Herlev 

Althea Terapi i Aarhus 

Sjælsro Skolen i Greve 

Efteruddannelseskurser hos Karin von Daler Healing Arts i Kbh. 

Kunstterapi Utdannelse, Institut for Kreativ Udvikling i Nørre Snede.




Hold i dag

Instagram